Een bittere dag voor Bittr

Vorige week kwam Ruben Waterman met het trieste nieuws dat hij stopt met het aanbieden van bitcoin via Bittr. In deze post geeft hij extra uitleg waarom dit zo is.

Samenvattend kunnen we stellen dat het wegens de nieuwe Anti-Money-Laundering wetgeving (AMLD5) in Nederland te zwaar wordt om als klein bedrijf te voldoen aan alle regels. Daarnaast wordt verwacht dat alle klanten onderworpen worden aan Know-Your-Customer (KYC) procedures. Dit houdt in dat alle bestaande klanten hun identiteit moeten bewijzen en dat deze informatie moet bijgehouden worden door Bittr.

Ik heb enorm veel respect voor de beslissing van Ruben om niet mee te gaan in deze massa-surveillantie. Het moet zwaar zijn om een punt te zetten achter zijn project waar hij de laatste jaren hard aan gewerkt heeft. Ik wens hem het allerbeste toe in de toekomst.

Alternatieve opties

Voor zij die ondertussen de goede gewoonte hebben aangenomen om op periodieke tijdstippen kleine hoeveelheden bitcoin te kopen is dit zeer jammer. Ook ik moet op zoek naar alternatieven om mijn snel-waardeloos-wordende fiat-geld om te zetten in Satoshi's. Voorlopig reik ik jullie 2 alternatieven aan.

Kraken

Via Kraken kan je op een veilige manier bitcoin aankopen. Kraken is een bedrijf dat al vele jaren meegaat en heeft zeker mijn vertrouwen gewonnen. Er zijn wel een aantal nadelen aan verbonden:

  1. Je moet eerst door een KYC-procedure. Dit betekent dat je een identificatie-bewijs en een bewijs-van-woonst moet aanbrengen. Deze info wordt meer en meer met verschillende instanties gedeeld (overheden, andere exchanges) waardoor jouw privacy een serieuze deuk krijgt.
  2. Nadat je aankoopt via Kraken moet je jouw bitcoins nog versturen naar een bitcoin-adres van jezelf (zoals een Green Wallet adres). Doe je dit niet dan heb je eigenlijk geen bitcoins gekocht. Laat nooit grote sommen geld staan op Kraken!

Nog een ander nadeel aan Kraken is het feit dat er naast Bitcoin ook vele andere zogenaamde 'cryptocurrencies' worden aangeboden. Onthoud de belangrijkste regel: focus op bitcoin en vermijd scams.

Bitonic

Daarnaast wil ik graag Bitonic meegeven als optie om bitcoin aan te kopen. Het proces van Bitonic is gelijkaardig aan dat van Bittr met het grootste verschil dat je niet automatisch kan aankopen via een doorlopende oveschrijving.

Volgende stappen

Ik begrijp dat bovenstaande info niet echt gedetailleerd is. In de komende dagen/weken ga ik op zoek naar het beste alternatief en zal ik opnieuw een gids schrijven die alle stappen duidelijk uitlegt.

Groeten,
Thibaut