Hoe verstuur ik bitcoins op het netwerk?

De eerste keer gebruik maken van het Bitcoin netwerk kan stresserend zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Met deze gids zet ik jullie op weg om een transactie te versturen van Relai naar BlueWallet.

Hoe verstuur ik bitcoins op het netwerk?

In een vorig artikel legde ik uit hoe je makkelijk en snel jouw eerste bitcoin kan aankopen via Relai. Heb je dit nog niet gedaan? Geen probleem! Begin dan met dit artikel:

Koop met Relai
Hoe begin je met het sparen van bitcoins? Via Relai kan dit al vanaf 20 euro. Stacken met Relai is snel en eenvoudig. Veel succes!

We hebben ook een tweede wallet aangemaakt met Blue Wallet. Dit artikel toont hoe je dat doet:

Introductie tot BlueWallet
Bitcoin wallets vind je in eindeloos veel vormen en kleuren. In dit artikel toon ik jullie hoe je met Blue Wallet makkelijk een wallet kan aanmaken en we maken een Lightning wallet. In een volgend artikel gaan we hiermee aan de slag.

Vandaag versturen we onze bitcoin van Relai naar Blue Wallet. We maken dus gebruik van het Bitcoin netwerk en versturen ons geld naar een ander adres dat we ook controleren met onze eigen sleutels.


 1. Open Relai en ga naar het tweede tabblad (met het Bitcoin logo).
 2. Druk op send BTC om jouw transactie voor te bereiden.
 3. Kies BTC, slow en druk op max en bevestig met next.
 4. Open BlueWallet en ga naar jouw bitcoin wallet (in het blauw)
 5. Druk op receive
 6. Scan de QR-code of kopieer het adres. Indien beide wallets op hetzelfde toestel staan, kan je de QR-code niet gebruiken.
 7. Plak het adres van de ontvanger in de Relai app. Opgelet: vóór het adres staat bitcoin:. Dit stuk moet je verwijderen zodat Relai het adres correct herkent. Druk op next
 8. Controleer nogmaals dat dit adres juist is en bevestig met confirm. De transactie wordt nu verstuurd naar het netwerk.
 9. In BlueWallet zie je de transactie reeds verschijnen. Let op: deze transactie werd nog niet bevestigd (conf: 0). Gemiddeld iedere 10 minuten wordt een nieuwe blok met transacties toegevoegd aan de ketting. De ruimte is beperkt dus hoe meer transactiekosten je betaalt, hoe sneller miners jouw transactie zullen toevoegen in de ketting van blokken. Je kan pas spreken van een bevestigde betaling wanneer je minstens 1 confirmatie hebt.
 10. Druk op de transactie en ga naar details.
 11. Voeg een notitie toe zodat je in de toekomst makkelijk herkent waar deze bitcoins vandaan kwamen. Druk op save

Ziezo. Nu hoef je enkel te wachten tot de transactie bevestigd wordt door het netwerk. Ik kies meestal een zeer lage fee aangezien ik nooit echt gehaast ben. Wil je de transactie sneller dan kies je beter voor fast maar dan betaal je ook een hogere transactiekost. Doorgaans worden tijdens het weekend de meeste transacties wel bevestigd.

Opmerking: je hoeft niet het volledige bedrag in jouw Relai wallet te versturen. Begin met een klein bedrag om het eens te proberen.

Veel succes!

Om BTC te versturen ga je naar het tweede tabblad in de Relai app.
Kies BTC, slow (lage transactiekost maar trager) en druk op max. Druk vervolgens op next.
Ga naar jouw Bitcoin wallet in BlueWallet en druk op Receive om jouw adres te genereren.
Druk op het adres (bc1.......) om het te kopiëren of scan de QR-code indien mogelijk.
Plak het adres in de Relai app (en VERWIJDER bitcoin: vooraan zodat Relai dit herkent)
Controleer de gegevens en bevestig met confirm
Wacht tot de (onbevestigde) transactie in de lijst verschijnt. Druk op de transactie voor details.
Druk op details >
Geef de transactie een label en wacht op bevestiging van het netwerk.
Jouw transactie is nu bevestigd. Zorg dat je een backup hebt van deze wallet.