Praktische informatie

Hoe maak ik een Bitcoin wallet aan?

Deze gids legt uit hoe je een eerste Bitcoin wallet aanmaakt.

Hoe maak ik een Bitcoin wallet aan?

Introductie

Ik was eigenlijk van plan om te wachten met het geven van praktische informatie om bitcoins aan te kopen tot ik mijn verhaal af was. Omdat ik de laatste weken een aantal vragen heb ontvangen over het aanmaken van een wallet heb ik besloten om toch al een korte gids te schrijven die duidelijk maakt hoe je veilig bitcoins kan bewaren. Dit artikel is bedoeld als een simpele gids en zal dus niet alle concepten volledig uitleggen. Dit hoop ik later verder te verduidelijken. Mocht je toch specifieke vragen hebben, stel die dan zeker via Twitter of mail. Zit je ergens vast? Laat het me zeker weten zodat ik deze pagina kan aanvullen of kan verbeteren.

Eigendom van bitcoins wordt verzekerd door digitale sleutels, bitcoin adressen en digitale handtekeningen. De digitale sleutels worden niet opgeslaan op het netwerk maar worden aangemaakt en bewaard door gebruikers in een simpel computer-bestand, die we een 'wallet' noemen.

Sleutels komen in paren; een geheime sleutel (private key) en een bijhorende publieke sleutel (public key).

De publieke sleutel kan je vergelijken met een bankrekeningnummer. De geheime sleutel is zoals een PIN-code of een handtekening op een cheque. De benaming 'wallet' is dus misleidend. Het is beter om dit te zien als een digitale sleutelhanger. De sleutels worden opgeslaan in een computerbestand.

De geheime sleutels zijn vereist om een geldige transactie te versturen. Verliezen van jouw sleutel betekent dan ook dat je de toegang verliest tot je geld. Ook wanneer iemand toegang krijgt tot jouw geheime sleutel, kan hij/zij jouw rekeningen leegmaken.

Een geheime sleutel is eigenlijk niets anders dan een lukraak gekozen cijfer. Dit cijfer kan je perfect zelf aanmaken: gooi 256 keer met een muntstuk en noteer de resultaten in binaire getallen (0 of 1). De publieke sleutel wordt vervolgens afgeleid van de geheime sleutel. De geheime sleutel is dus een gigantisch groot getal in de orde van grootte van 2^256. Dit komt overeen met 10^77 in decimalen. Ter vergelijking, het zichtbare universum bevat ongeveer 10^80 atomen. De kans dat iemand jouw geheime sleutel raadt is dus ongeveer even groot als het lukraak kiezen van een atoom in ons universum. Wat veel waarschijnlijker is, is dat iemand jouw backup vindt of dat jij jouw geheime sleutel verliest. Ik hoop dat het je niet overkomt, maar het is jouw eigen verantwoordelijkheid.[1]

Wanneer je beslist om je eigen sleutels te beheren, ben jij (en jij alleen) in staat om je bitcoin later opnieuw te spenderen. Ik raad aan om de tijd te nemen om dit proces te begrijpen en aandacht te hebben voor de valkuilen en fouten die kunnen gemaakt worden bij het beheren van sleutels. Iedere oplossing om sleutels te beheren zal een afweging zijn tussen veiligheid en gebruiksgemak. Deze afweging zal altijd afhangen van persoon tot persoon. In deze gids geef ik een mogelijke manier mee om je sleutels te beheren die haalbaar is voor beginners. Op geen enkele manier ben ik verantwoordelijk voor het foutief beheer van jouw sleutels.

Onderaan geef ik nog extra informatie over de terminologie

Aanmaken van een wallet

Er bestaan vandaag eindeloos veel verschillende wallets. Voor deze gids zullen we gebruik maken van 'Green Wallet', ontwikkeld door Blockstream. Dit is volgens mij een vrij gebruiksvriendelijke wallet, ideaal voor nieuwkomers. Green Wallet is een mobiele wallet voor jouw smartphone of tablet en is beschikbaar voor iOS en Android

Neem de tijd om deze gids rustig en correct te volgen. Best doe je dit thuis en zonder al te veel pottenkijkers. In principe duurt het aanmaken van een wallet niet veel langer dan 10 minuten.

 1. Installeer de app op jouw smartphone of tablet.

Installeer Blockstream Green Wallet

 1. Kies voor 'Create New Wallet'

Maak een nieuwe wallet aan

 1. Accepteer de voorwaarden.

Accepteer de voorwaarden

Om de software te gebruiken moet je de voorwaarden accepteren. Je krijgt eveneens een aantal tips mee:

 • Schrijf jouw mnemonic neer op papier en bewaar dit ergens veilig.
 • Bewaar jouw mnemonic niet op je smartphone, computer of ander online toestel.
 • Neem geen foto's van jouw mnemonic.

Deze mnemonic (mnemonic seed) zijn 12 of 24 lukraak gekozen woorden uit een vooraf bepaalde lijst van 2048 woorden. Dit is een makkelijk leesbare voorstelling van jouw geheime sleutel en geeft je een simpele manier om een back-up te nemen en te bewaren.

 1. Noteer alle 24 woorden op papier (controleer zorgvuldig).

Neem zorgvuldig een backup van de 24 woorden

 1. Verifieer dat je de woorden correct overgenomen hebt.

 2. Maak een PIN-code aan voor de app.

Kies PIN

 1. Verifieer dat je de PIN-code correct heb ingegeven.

Verifieer PIN

 1. Stel een 2-Factor-Authenticatie in.

Stel 2-Factor-Authenticatie in

Een 2-Factor-Authenticatie geeft jouw wallet een extra laag beveiliging. Om een transactie te versturen vereist Green wallet namelijk een tweede factor. Dit is code die bewaard wordt op een ander toestel of die per mail of SMS toegestuurd wordt.

Mijn voorkeur gaat uit naar Google Authenticator. Configureer de tweede-factor best vanop een ander toestel. Dit kan met hetzelfde toestel gedaan worden maar dit is iets minder veilig. Het moet de bedoeling zijn dat iemand die toegang krijgt tot jouw wallet ook nog toegang moet krijgen tot jouw tweede factor. Stel gerust twee verschillende methodes in (al raad ik SMS af).

 • Download Google Authenticator voor iOs of Android.

Installeer Google Authenticator

 • Scan de QR code die je krijgt van Green wallet.

Scan de QR code

Jouw Bitcoin wallet is nu aangemaakt. De wallet kan automatisch een publieke sleutel van jouw geheime sleutel afleiden. Met behulp van de publieke sleutel (waar je meestal niet mee in aanraking komt) kan de wallet vervolgens miljoenen unieke adressen aanmaken. Iedere transactie naar een van deze adressen zal terecht komen in jouw persoonlijke wallet (en kan je dus ook terug uitgeven mits je toegang hebt tot jouw geheime sleutel in de vorm van een backup van de 24 woordjes). De wallet software beheert jouw sleutels.

Mocht je toegang verliezen tot je smartphone of app, dan kan je met de backup van jouw mnemonic de wallet opnieuw herstellen. Probeer dit eens vooraleer je grotere bedragen aan bitcoins koopt.

Neem tot slot nog even de tijd om na te denken hoe je de 'mnemonic' backup wilt bewaren. Als je grotere hoeveelheden bitcoins wilt bewaren, kan het nuttig zijn om nog veiligere manieren te zoeken, zoals een hardware wallet. Later publiceer ik nog een gids hoe je dit kan doen.

Onderaan kan je nog wat extra informatie vinden over de terminologie in deze gids. Laat dit jouw zeker niet ontmoedigen en stel gerust vragen indien iets onduidelijk is.

Terminologie

Het is vrij makkelijk om het noorden te verliezen in alle verschillende termen en concepten. Omdat het belangrijk is om onze definities scherp te stellen, geef ik een overzicht mee van de gebruikte terminologie. Ik geef hier telkens ook de gangbare Engels term mee.

Engels Nederlands Definitie Other Names
Seed Seed Een lukraak nummer van 256 bits dat gebruikt wordt om een bitcoin private key aan te maken.
Mnemonic Seed Mnemonic Seed Bovenstaande Seed maar geencodeerd in de vorm van een leesbare combinatie van woorden in specifieke volgorde. Mnemonic / Seed Phrase / Seed Words
Private Key Geheime sleutel Een sleutel van 256 bits die gebruikt wordt om bitcoin te kunnen spenderen. Secret Key
Public Key Publieke sleutel Een sleutel die afgeleid kan worden van je geheime sleutel (maar niet vice-versa). Van je publieke sleutel kunnen vervolgens al jouw adressen afgeleid worden

Tegenwoordig zijn de meeste wallets zogenaamde HD-wallets (Hierarchisch Deterministisch). Dit betekent dat een enkele Seed gebruikt wordt om oneindig veel sleutel-paren (en dus persoonlijke adressen) aan te maken. Op die manier kan de gebruiker zeer makkelijk een nieuw adres gebruiken voor iedere ontvangen bitcoin. Dit is de beste manier om Bitcoin te gebruiken (hergebruik van adressen is namelijk zeer slecht voor jouw privacy).

Boom structuur in HD-wallets gedefinieerd in BIP32

In een HD wallet wordt een enkele Seed lukraak gekozen en krijg je die te zien in de vorm van een Mnemonic Seed. Dit zijn 12 of 24 woorden uit deze lijst. Ieder woord van jouw Mnemonic Seed stelt een deel van dit cijfer voor (zoals gedocumenteerd in BIP39. Door jouw lukraak gekozen Seed te encoderen in een makkelijk leesbare vorm is het eenvoudig om een backup te nemen. Met een enkele Mnemonic Seed kan je dus een backup nemen van oneindig veel verschillende wallets, die elk op hun beurt weer oneindig veel adressen bezitten om bitcoins op te ontvangen of uit te geven.


 1. Mastering Bitcoin: programming the open blockchain, A. Antonopoulos (2017), p. 55 e.v. ↩︎


Was dit artikel nuttig? Toon je appreciatie door op onderstaande knop te drukken en een gift te doen aan Bewijs van Werk. Hartelijk bedankt!


Je bent met succes ingeschreven bij Bewijs van Werk
Top! Vervolledig je aankoop voor volledige toegang tot Bewijs van Werk
Welkom terug! Je bent met succes ingelogd
Succes! Jouw account is volledig geactiveerd. Je hebt nu toegang tot alle inhoud.