Praktische informatie

Hoe draai ik mijn eigen Bitcoin node?

De beste manier om het Bitcoin-netwerk te gebruiken is met jouw eigen node. Leer wat een node is, waarom het belangrijk is en hoe je hieraan begint.

Hoe draai ik mijn eigen Bitcoin node?

Wanneer je met Bitcoin begint, zal je ongetwijfeld horen over nodes. In dit artikel leg ik uit wat het is en hoe jij kan starten met jouw eigen Bitcoin node.

Wat is een node?

Een node is een computer die de Bitcoin-software draait. Die computer is dan een knooppunt in het peer-to-peer netwerk. Jouw persoonlijke node bevat jouw eigen kopie van de Bitcoin-blokchain en dwingt de spelregels van het netwerk af. Je kan het best zien als een portaal naar het Bitcoin ecosysteem vergelijkbaar met een router die je toegang geeft tot het internet. Een node stuurt transacties uit naar het netwerk, verifieert dat de bitcoin die je ontvangt echt zijn en beschermt je privacy aangezien je van niemand anders afhankelijk bent om deel te nemen.

Waarom moet ik een node draaien?

Jouw node = jouw regels. Wanneer je een wallet verbindt met jouw eigen node dan hoef je niemand anders te vertrouwen om jouw inkomende transacties te verifiëren. Een node beschermt jou tegen valsmunters en het houdt het netwerk decentraal en verspreid. Wanneer je niet jouw eigen node gebruikt dan vertrouw je iemand anders om je te vertellen hoeveel bitcoin je precies hebt en om transacties te versturen of te ontvangen. Het mooie aan Bitcoin is dat je niemand anders hoeft te vertrouwen maar dan moet je wel een eigen node opstarten.

Waar moet ik op letten bij het draaien van een node?

Een node draait best 24/7 dus houd je best rekening met een elektriciteitskost die afhankelijk is van de hardware die je gebruikt. De meeste nodes draaien op mini-computers zoals een Raspberry Pi waardoor de kosten te verwaarlozen zijn. Daarnaast zal een node constant nieuwe blokken downloaden en verifiëren. Dit zal zo’n 20GB per maand verbruiken van jouw internetlimiet. De initiële download van alle blokken zal een goeie 350GB kosten. Controleer bij jouw internetprovider hoeveel jouw limiet is.

Welke soorten nodes zijn er?

Het is mogelijk om een node te draaien op jouw huidige computer door simpelweg Bitcoin Core (de bekendste implementatie van een bitcoin node) te downloaden. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste optie. Het nadeel hiervan is dat jouw computer meestal niet constant aan staat waardoor de software telkens opnieuw moet synchroniseren met nieuwe blokken sinds het laatst afgesloten werd. Er zijn ‘plug-and-play’-opties zoals MyNode en Nodl. Deze nodes bevatten alles wat je nodig hebt en vereisen enkel stroom en internet om van start te gaan. Ze zijn ook iets duurder. Tot slot, opteren veel mensen om zelf hardware te kopen en zelf de Bitcoin software te installeren met een Raspberry Pi. Dit is in mijn ogen de leukste optie en klinkt moeilijker dan het is.

Wat kan een node nog?

Dat hangt sterk af van de software die je draait. Enkele gebruikelijke extra toepassingen zijn een Lightning-node, een Electrum-server of een eigen block-explorer (zoals blockstream.info of mempool.space). Je kan ook een betalingsterminal installeren zoals BTCPay Server. Paketten zoals MyNode bevatten al deze toepassingen zonder al te veel extra gedoe.

Interface van MyNode

Wat is de initiële-blok-download?

Wanneer je voor het eerst de software opstart begint de initiële-blok-download (IBD). De software start in 2009 en download en verifieert de volledige transactiegeschiedenis van het netwerk. Het slaat een kopie op alle transacties; jouw persoonlijke kopie van de blockchain. Wanneer de synchronisatie voltooid is, kan de node controleren dat de bitcoin die jij ontvangt legitiem en echt zijn. De software zal valsspelers onverbiddelijk weigeren. De synchronisatietijd is afhankelijk van de hardware en internetsnelheid. Gemiddeld reken je best op 4-7 dagen.

Wat is een pruned node?

Je kan jouw node de opdracht geven om oude data te verwijderen wanneer de keten volledig gesynchroniseerd is. Dat kan handig zijn wanneer je niet veel plaats meer hebt op jouw computer. Het heeft wel nadelen. Het is moeilijker om oude transacties te verifiëren en je laat niet toe dat andere nodes die online komen jouw node gebruiken om gegevens te downloaden.

Kan ik de node van iemand anders gebruiken?

Dat kan zeker. Het is zelfs de standaardoptie van veel wallets maar ideaal is het niet omwille van de redenen hierboven aangehaald. Als je een vriend hebt die je vertrouwt kan je ook zijn/haar node gebruiken. Dit is een verbetering ten opzichte van de node gebruiken van een onbekende derde-partij. Maar de ultieme manier om deel te nemen aan het Bitcoin netwerk is met jouw eigen node.


Hieronder volgt een gids om Bitcoin Core te installeren op Windows. De principes voor Mac zijn dezelfde. Je kan later altijd kiezen om over te stappen op een Raspberry Pi. De initiële-blok-download hoef je maar één keer te doen.

Deze gids maakt gebruik van PGP om jou te beschermen tegen phishing. Ben je nog niet vertrouwd met PGP? Lees dan eerst dit artikel:

Assymetrische cryptografie met PGP
Tijd voor een gids op maat van beginnende cypherpunks. Leer hoe je cryptografie kan gebruiken met PGP (Pretty Good Privacy).

Vereisten:

  • Minstens 15GB beschikbare ruimte op jouw harde-schijf (voor een pruned node). Nog beter is om een volledige kopie van de blockchain bij te houden maar dan heb je een 400GB nodig.

-- Externe SSD 1TB (100 - 150 euro)

-- Externe HDD 1TB (50 - 100 euro)

  • Een goede internetconnectie met een voldoende hoge limiet. Voor de initiële blok-download zal je 350GB aan data moeten downloaden.

Bitcoin Core installeren

  1. Ga naar de Downloads op bitcoincore.org en haal de laatste versie van Bitcoin Core op voor Windows.
Download Bitcoin Core voor Windows

2. Download the handtekeningen (Verify release signatures)

Download Verify release signatures

3. Maak een SHA256 van het gedownloade bestand (bitcoin-0.20.1-win64.exe) en open met Notepad.

bitcoin-0.20.1-win64.exe > More GpgEX options > Create checksums en open het gemaakte bestand met Notepad
Open SHA256SUMS.asc met Notepad
Vergelijk de outputs zorgvuldig. Deze moeten identiek zijn.

4. Importeer de publieke sleutel van de makers van Bitcoin Core

Kopieer de sleutel onder Bitcoin Core Release Signing Keys
In Kleopatra ga je naar File > Lookup on Server...
Plak de publieke sleutel en Import bovenstaande key
Certificeer. Zoek eventueel online of dit wel echt de key is van deze persoon
Certify

5. Controleer of het SHA256SUMS.asc bestand wel origineel was

Klik rechts op SHA256SUMS.asc > Decrypt and verify
Controleer: Valid signature by [email protected] en This signature is valid

6. Vervolgens kan je veilig het bestand runnen. We weten dat we de juiste software installeren.

Druk op Yes
Next
Gebruik de standaardlocatie om te installeren.
Install
Next
Run Bitcoin Core

7. Download de blockchain

Belangrijk: 350GB aan data. Let op uw verbruik

Als je genoeg ruimte hebt op je harde schijf kies je beter om de volledige blockchain bij te houden. Indien niet, opteer dan voor Pruning. Hieronder kies ik voor pruning.

Bij pruning worden blokken niet opgeslaan. Dit spaart een hoop ruimte. Ga verder met OK
Loading...
Synchroniseren. Dit kan lang duren!

Ziezo. De software zal nu alle historische transacties downloaden en verifiëren. Je hoeft dit maar een keer te doen. Op moment van schrijven zijn er 659621 blokken reeds ontgonnen. Wanneer je tot en met de laatste, nieuwe blok gesychroniseerd hebt, krijg je toegang tot jouw Bitcoin Core wallet.

Je kan Bitcoin Core perfect gebruiken als jouw wallet. Echt gebruiksvriendelijk is dit echter niet. In een volgend artikel toon ik jullie hoe je aan de slag kan met jouw node met behulp van Specter Desktop.


Was dit artikel nuttig? Toon je appreciatie door op onderstaande knop te drukken en een gift te doen aan Bewijs van Werk. Hartelijk bedankt!


Je bent met succes ingeschreven bij Bewijs van Werk
Top! Vervolledig je aankoop voor volledige toegang tot Bewijs van Werk
Welkom terug! Je bent met succes ingelogd
Succes! Jouw account is volledig geactiveerd. Je hebt nu toegang tot alle inhoud.