Praktische informatie

Introductie tot BlueWallet

Bitcoin wallets vind je in eindeloos veel vormen en kleuren. In dit artikel toon ik jullie hoe je met Blue Wallet makkelijk een wallet kan aanmaken en we maken een Lightning wallet. In een volgend artikel gaan we hiermee aan de slag.

Introductie tot BlueWallet

BlueWallet is een simpele en gebruiksvriendelijke Bitcoin wallet waarmee je jouw sleutels kan beheren. Deze wallet is beschikbaar voor Android en voor iOS.

BW is perfect geschikt voor beginners maar heeft ook een aantal handige features die we in de toekomst verder kunnen uitproberen:

 • Genereer zelf jouw sleutels (met een dobbelsteen)
 • Snelle betalingen met Lightning Netwerk
 • Werkt met hardware-wallets (veiliger)
 • Verbindt met jouw eigen Bitcoin node (meer privacy)

Vandaag beginnen we met het aanmaken van een simpele wallet en met het aanmaken van een Lightning wallet. Terwijl we op het Bitcoin netwerk soms hogere fee's moeten betalen om een transactie te versturen (en het soms lang kan duren om een transactie te bevestigen) kunnen we via het Lightning netwerk zeer snelle betalingen versturen voor erg lage kosten. In volgende artikels gaan we hiermee aan de slag!

 1. Download de App.
Download BlueWallet in de App Store (iOS) of de Play Store (Android)

2. Open de App. Je komt onmiddellijk terecht in het startscherm. Afhankelijk van jouw toestel zal het uitzicht wat verschillen (Android, iPhone, iPad) maar de principes zijn voor alle toestellen gelijkaardig.

Startscherm op iPad.

3. Ga naar Instellingen (...) -> Taal en kies 'English'. Herstart de app zodat de veranderingen doorgevoerd worden.

Instellingen
Kies 'Taal'
Selecteer 'English' en herstart de App.

4. We maken een nieuwe Bitcoin wallet aan:

 • 'Add now'
 • Kies een naam voor jouw wallet
 • Selecteer 'Bitcoin'
 • Druk op 'Create'
 • Schrijf de 24 woorden neer op papier en bewaar deze op een veilige plaats
Een wallet toevoegen
Maak een backup van jouw 24 woorden.

5. We maken een Lightning wallet aan.

 • 'Add now'
 • Kies een naam voor jouw wallet
 • Selecteer 'Lightning'
 • Druk op 'Create'
 • Neem een screenshot van de QR-code die getoond wordt.
Neem een backup van jouw Lightning wallet.

Klaar. We hebben nu twee nieuwe wallets aangemaakt waarmee we kunnen werken. Lees nog even de opmerkingen hieronder voor wat meer informatie.

In een volgend artikel versturen we bitcoin van onze Relai wallet naar onze nieuw aangemaakte wallets met BlueWallet en experimenteren we met Lightning netwerk. Heb je nog geen bitcoin aangekocht? Start dan vandaag nog via deze gids:

Stack met Relai
Mijn laatste artikel dateert al van een tijdje terug. Vandaag toon ik jullie hoe je makkelijk bitcoin kan beginnen sparen met Relai.

Waarom moet ik een backup nemen van 24 woorden?

Een Bitcoin wallet is eigenlijk geen portefeuille. Het is beter om het te vergelijken met een sleutelhanger. De software kiest lukraak een zeer groot getal (entropie). Dit getal wordt vervolgens omgezet in een reeks van woorden. Dat maakt het makkelijker om er een backup van te nemen. Het is een manier om computertaal om te zetten in iets dat begrijpbaar is voor mensen. Voor meer informatie, zie BIP39.

De ruimte waarbinnen een getal gekozen wordt, is ongeveer gelijk aan het aantal atomen in ons universum. Eigenaar zijn van bitcoins komt dus eigenlijk neer op het geheim houden van een zeer groot getal.

Jouw bitcoins zitten niet in een wallet of portefeuille. Ze staan op een bepaald adres (of verschillende adressen) op een blockchain die openbaar raadpleegbaar is door iedereen. Om jouw bitcoins te kunnen versturen moet je de sleutel hebben die overeenkomt met het publiek adres van jouw bitcoins. Een backup nemen van jouw 24 woordjes stelt je in staat om je bitcoins te versturen in het geval dat je jouw toestel verliest.


Is BlueWallet veilig?

In deze gids hebben we een wallet gemaakt terwijl we verbonden waren met het internet. De veiligste manier om sleutels te genereren is met een toestel dat volledig offline is. Maar zolang je geen duizenden euro's op BlueWallet laat staan is dit geen te groot probleem. Vergelijk dit met cash geld dat in jouw portefeuille zit.


Waarom is de backup van mijn Bitcoin wallet anders dan de backup van mijn Lightning wallet?

In jouw Bitcoin wallet genereer jij zelf de sleutels. Alleen wanneer je zelf de sleutels hebt, kan je claimen dat je eigenaar bent van een hoeveelheid bitcoin (not your keys, not your coins).

De Lightning wallet is anders. BlueWallet beheert hier de sleutels voor ons. Je bent dan geen eigenaar meer van jouw bitcoins maar het geeft ons veel meer gebruiksgemak. Ik raad aan om geen grote bedragen naar jouw Lightning wallet te sturen.


Wat als BlueWallet verdwijnt?

Opnieuw is hier een verschil tussen de Bitcoin en de Lightning wallet. Wanneer de app zou verdwijnen uit de App store heb je nog altijd toegang tot jouw 24 woorden. Je kan deze woorden dan ingeven in een andere (compatibele) wallet. Zo heb je weer toegang tot jouw bitcoin en kan je met een andere wallet een transactie doen.

Je eigendom op de blockchain is gelinkt aan jouw 24 woordjes en niet aan een specifieke wallet of app op jouw smartphone.

In het geval van Lightning is het anders. BlueWallet kan op ieder moment beslissen om te verdwijnen met jouw geld. Zij beheren de sleutels dus jij vertrouwt hen met jouw geld. Stuur dus zeker niet meer geld naar jouw Lightning wallet dan wat je bereid bent te verliezen!


Waarom heb ik BTC in mijn Bitcoin wallet en Sats in mijn Lightning wallet?

Het verschil tussen BTC en Sats is zoals het verschil tussen euro's en centiemen. Het is gewoon een andere denominatie. In 1 euro kunnen 100 centen. In 1 BTC kunnen 100.000.000 Sats. Dus 0.01 BTC komt overeen met 1.000.o00 Sats.


Was dit artikel nuttig? Toon je appreciatie door op onderstaande knop te drukken en een gift te doen aan Bewijs van Werk. Hartelijk bedankt!


Je bent met succes ingeschreven bij Bewijs van Werk
Top! Vervolledig je aankoop voor volledige toegang tot Bewijs van Werk
Welkom terug! Je bent met succes ingelogd
Succes! Jouw account is volledig geactiveerd. Je hebt nu toegang tot alle inhoud.