Praktische informatie

Razendsnelle betalingen met Lightning

Om betalingen te doen is de Bitcoin blockchain niet ideaal. De kosten om een transactie te doen kunnen soms oplopen en het duurt altijd even voor een betaling bevestigd wordt. Met Lightning netwerk kan je in een oogwenk met Bitcoin betalen.

Razendsnelle betalingen met Lightning

Na twee moeilijkere artikels wil ik vandaag weer iets luchtig doen. We gaan kippen voederen met het Lightning netwerk. Een diepgaande analyse over hoe Lightning werkt, laat ik voor een andere keer. We houden het bij een introductie

Bitcoin schalen

Voorlopig volstaat om te begrijpen dat Lightning een laag is die bovenop het Bitcoin protocol gebouwd wordt. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is een blockchain geen revolutionaire uitvinding van Satoshi Nakamoto. Een blockchain is gewoon een zeer inefficiënte database. Bitcoin transacties zijn gewoon tekst en die transacties worden overal ter wereld opgeslaan door nodes in hun kopie van de blockchain. Gemiddeld iedere tien minuten vinden miners een nieuwe blok wanneer ze de oplossing van de Proof-of-Work puzzel vinden. Per blok kan er 1 megabyte aan transacties toegevoegd worden aan de langste keten. Om uw transactie te laten toevoegen aan die keten moet je dus bieden. Miners zullen voorang geven aan de hoogste bieders zodat ze meer inkomsten halen uit hun werk en investering.

Je hebt het misschien al gemerkt maar een transactie op de basislaag van Bitcoin kan duur zijn. Zeker als snelheid belangrijk is, moet je daar wat voor over hebben. De grootte van de blokken was in het verleden een belangrijk strijdpunt tussen gebruikers van Bitcoin. Sommigen wilden de blokken vergroten naar 2 megabyte of 8 megabyte en anderen vonden dit geen goed idee. Het leidde tot een ware "burgeroorlog" die uiteindelijk beslecht werd door de afsplitsing van een groep die grotere blokken wilden. Dit werd Bitcoin Cash en de originele Bitcoin ging verder met de oorspronkelijke grootte van 1MB.

Ik wil hier geen lang artikel schrijven over de voor-en-nadelen van kleine of grote blokken. Bitcoin Cash bestaat nog altijd maar is grotendeels verdwenen van het toneel. De prijs van Bitcoin Cash zakt verder weg en is vandaag nog 0.015 BTC waard. De conclusie van deze hele episode is volgens mij dat je Bitcoin niet zomaar kan veranderen. Als je niet een overgrote meerderheid van het netwerk overtuigd van uw verandering dan komt die er niet. Dat is maar goed ook. Een netwerk waar ondertussen meer dan 300 miljard euro aan waarde in zit blijft best resistent aan veranderingen die doorgedrukt worden door enkele partijen in achterkamertjes. Operatoren van nodes beslissen welke software ze draaien en ze hoeven nergens mee akkoord te gaan als ze dat niet willen.

De prijs van Bitcoin Cash zakt verder weg.

Een meer realistische optie om Bitcoin te schalen is om te werken in lagen. Ook het internet werd opgebouwd en geschaald met verschillende lagen van protocollen die op elkaar verderbouwen zoals IP, TCP, HTTP, HTTPs. Met Bitcoin zal dat niet anders zijn. De Bitcoin blockchain, de fundamentele laag, kan gebruikt worden door andere protocollen daar bovenop. Een voorbeeld van zo'n 'tweede laag' is het Lightning Netwerk.

Hoe werkt Lightning?

Je kan het best vergelijken met een rekening die je aanhoudt in jouw favoriete café. Jij, een vaste klant, en de barman besluiten om niet telkens af te rekenen met een betaling na iedere bestelling. Jullie klikken alle twee een hoeveelheid Bitcoin vast in Lightning. Je behoudt controle over dit geld maar het staat niet meer klaar op de blockchain om uit te geven. Jullie openen een "kanaal" tussen jouw Bitcoin en dat van de barman. Na iedere bestelling geven jullie aan elkaar door hoeveel je nog moet. Na een tijdje besluiten jullie af te rekenen en gaat het geld terug naar de basislaag.

Toegegeven, dit is wellicht iets te simplistisch maar dat is ongeveer hoe het werkt. In de toekomst kan ik hier zeker meer informatie over geven maar voorlopig volstaat dit. Lightning is dus een tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain. Het geld verlaat het systeem niet maar wordt vastgezet voor een tijdje. Vervolgens wissel je informatie uit met elkaar over de huidige "staat" van jullie deel van het geld. Wanneer een partij wil afrekenen dan betaal je uw transactiekost en sluit je het kanaal.

Betalingen voor koffie zullen niet op de basislaag van Bitcoin kunnen. Het is niet realistisch om 7 miljard mensen hun betalingen te laten doen met de eerste laag. Verschillende andere oplossingen zullen de basislaag gebruiken om "af te rekenen".

Genoeg gepraat. We gaan Lightning gebruiken!

Jouw Lightning wallet opladen

We bouwen verder op een aantal vorige artikels.

  1. Bitcoin kopen met Relai
Koop met Relai
Hoe begin je met het sparen van bitcoins? Via Relai kan dit al vanaf 20 euro. Stacken met Relai is snel en eenvoudig. Veel succes!

2. Introductie tot Blue Wallet

Introductie tot BlueWallet
Bitcoin wallets vind je in eindeloos veel vormen en kleuren. In dit artikel toon ik jullie hoe je met Blue Wallet makkelijk een wallet kan aanmaken en we maken een Lightning wallet. In een volgend artikel gaan we hiermee aan de slag.

3. Hoe verstuur ik bitcoins op het netwerk?

Hoe verstuur ik bitcoins op het netwerk?
De eerste keer gebruik maken van het Bitcoin netwerk kan stresserend zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Met deze gids zet ik jullie op weg om een transactie te versturen van Relai naar BlueWallet.

Als je deze artikels gevolgd hebt, moet jouw wallet er ongeveer zo uitzien:

Startscherm van Blue Wallet

We gaan nu geld versturen naar de Lightning wallet. Druk op de tweede wallet in de lijst.

Jouw Lightning wallet

Druk op manage funds en kies vervolgens Refill

Kies Refill

Je kan nu kiezen vanuit welke wallet je geld verstuurd. We hebben er maar eentje dus selecteer deze.

Kies vanuit welke wallet je geld wil versturen. Hier is er maar eentje om uit te kiezen...

Kies een bedrag om te versturen. De Lightning wallet van Blue Wallet is een zogenaamde 'custodial' wallet wat betekent dat je geen controle houdt over jouw Bitcoin. Dat is een stuk makkelijker om te gebruiken maar dan vertrouw je een derde partij. Stuur dus niet te veel geld naar deze wallet. Later kunnen we een betere Lightning wallet kiezen. Maar dit is perfect voor een introductie.

Kies ook een Fee. Altijd beter om geduld te hebben. Kies dus maar Slow. Dan duurt het wat langer vooraleer je confirmatie hebt van je betaling maar bespaar je weer wat satoshi's. In dit geval heb ik wat te veel betaald maar ik wou dit artikel af... :)

Druk op Next en bevestig nogmaals.

Afhankelijk van jouw gekozen fee ontvang je na een tijdje het geld in jouw Lightning wallet. In dit geval is dat 19089 sats of 0.00019089 BTC.

Kippen voederen met Lightning

Het netwerk staat nog in zijn kinderschoenen. De meeste toepassingen zijn hobby-projecten om te tonen wat mogelijk is met deze technologie. Eentje daarvan is PolloFeed. Voor het ronde bedrag van 50 sats kan je ergens op deze aardbol een aantal kippen van eten voorzien.

  1. Ga naar de website (ik ga er in deze gids vanuit dat je dat op jouw smartphone of iPad doet waar ook Blue Wallet op staat)
  2. Druk op Click to feed! (Als het nacht is ga je niet veel zien)
Druk op Click to feed!

3. Kies Open in Wallet en open de Lightning factuur in Blue Wallet

Je kan de QR code scannen maar als je op hetzelfde toestel werkt druk je Open in wallet

4. Kies Pay

Betaal de factuur met jouw Lightning wallet

5. Druk Done en ga terug naar de website van PolloFeed.

Je hebt reeds betaald. Klike Done

6. Kijk of de kippen honger hebben.

En voila. Ergens ter wereld lopen een aantal kippen die gevoederd worden met Lightning betalingen. Geniaal
Voor deze betaling heb ik 2 satoshi's fee betaald.

Ik had iets luchtigs beloofd. Het stelt weinig voor maar ik vind dit geniaal. Er zijn enorm veel mogelijkheden met Lightning. Je kan in Blue Wallet nog een aantal andere toepassingen uitproberen bij marketplace in uw Lightning Wallet. Veel plezier ermee.


Was dit artikel nuttig? Toon je appreciatie door op onderstaande knop te drukken en een gift te doen aan Bewijs van Werk. Hartelijk bedankt!


Je bent met succes ingeschreven bij Bewijs van Werk
Top! Vervolledig je aankoop voor volledige toegang tot Bewijs van Werk
Welkom terug! Je bent met succes ingelogd
Succes! Jouw account is volledig geactiveerd. Je hebt nu toegang tot alle inhoud.