Start met Bitcoin

Op een eenvoudige manier starten met Bitcoin, hoe doe je dat?

Start met Bitcoin

Het is weer die tijd van het jaar.  We naderen het einde van 2019 en het nieuwe decennium staat voor de deur. Een nieuw jaar is traditioneel ook een moment waarop velen een aantal goede voornemens stellen. Vandaag wil ik een suggestie doen voor volgend jaar:

Start met Bitcoin.

Angst zit in ons DNA ingebakken. Zonder de mogelijkheid om angstig te zijn, zouden we namelijk niet lang overleven. Mensen, maar ook dieren, die bang zijn van de juiste dingen overleefden de vele gevaren in onze wereld en gaven hun genen door aan volgende generaties.

Tot op vandaag hebben we de neiging om angst te hebben voor het onbekende en voor nieuwe technologieën. We rationaliseren waarom een onbekende technologie geen impact zal hebben op ons leven of geloven dat een fenomeen terug zal verdwijnen. Paul Krugman, winnaar van de 'Nobelprijs' Economie, voorspelde in 1998 het volgende:

Tegen 2005 zal duidelijk worden dat de impact van het Internet op de economie niet groter was dan de fax machine. (bron)

Dezelfde Krugman uit vandaag al vele jaren gelijkaardige meningen over Bitcoin. Het contrast met wat David Bowie in 1999 voorspelde over het internet kan niet groter zijn:

Interviewer: "Maar het [internet] is toch gewoon een hulpmiddel?
Bowie: "Nee dat is het niet. Het is een buitenaardse levensvorm. Is er leven op Mars? Ja, het is hier net geland.

Ik geloof dat we vandaag dezelfde reacties zien met de komst van Bitcoin. Net zoals het Internet is Bitcoin een haast buitenaardse levensvorm. Met z'n allen proberen we te begrijpen wat het precies is, waar het naar toe gaat en wat we er mee kunnen doen. Zoals in de parabel van de blinde monniken kunnen we het onbekende object enkel identificeren door er aan te voelen. Iedereen voelt een ander deel van de olifant. We kunnen slechts een goed beeld hebben van ons onderwerp door onze gelimiteerde en subjectieve informatie te combineren.

Starten met Bitcoin is voor iedereen overweldigend. Hier wil ik graag iets aan doen. Ik wil iedereen de mogelijkheid geven om aan de olifant te voelen. Op een toegankelijke manier zal ik jullie wegwijs proberen maken in deze nieuwe en onbekende wereld van assymetrische cryptografie, decentrale consensus en peer-to-peer geld.

De beste manier om dit te doen is stap voor stap. Het is beter om simpel te beginnen dan om helemaal niet te beginnen. Bitcoin is een proces; je start helemaal onderaan de ladder en werkt je op tot een "volwaardige" burger binnen de Bitcoin-economie.

Het beste moment om met Bitcoin te beginnen was gisteren. Het tweede beste moment is vandaag. Wanneer je er klaar voor bent, kan je op deze pagina, stap voor stap, aan de slag met Bitcoin.

Prettige feestdagen en veel plezier op jouw reis doorheen het Bitcoin konijnenhol.